Pensioen

Bij een scheiding wordt ook het pensioen verdeeld. Het pensioen dat je tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opbouwt wordt standaard 50-50 verdeeld. De helft van het pensioen dat je opbouwt terwijl je bij elkaar bent, is dus voor je ex-partner. Zolang je leeft, ontvangt je ex-partner zijn of haar deel van je pensioen. Als je overlijdt stopt ook de uitkering aan je ex-partner. Daar kan dan eventueel een nabestaandenpensioen voor in de plaats komen. Als je ex-partner eerder overlijdt, dan wordt dat deel weer bij jouw pensioen opgeteld, en krijg je dus weer je ‘volle’ pensioen.

 

Je kan ook kiezen voor een zogenaamde pensioenconversie. Je pensioen wordt dan definitief opgesplitst in een zelfstandig pensioen voor jou en een zelfstandig pensioen voor je ex-partner.

 

Verder is het ook mogelijk om eigen afspraken te maken. Je kan kiezen voor een andere verdeling, je kan verdeling van het pensioen helemaal uitsluiten, of je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om ook het pensioen dat je hebt opgebouwd voor je huwelijk of partnerschap te verdelen.

 

Laat je door De Adviseurs goed voorlichten, want het gaat om veel geld en het is complexe materie.