Hypotheken voor starters

 

Als je je eerste huis gaat kopen kan het regelen van een hypotheek een intimiderende taak lijken. Het is als starter echter vrij simpel. Er zijn namelijk maar twee hypotheekvormen interessant voor starters: de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Dit zijn namelijk de enige hypotheekvormen waarbij de hypotheekrente aftrekbaar is.

 


 

De lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een vaststaand bedrag, dat bestaat uit aflossing en rente. Je betaalt alleen rente over het deel van de hypotheek dat je nog moet aflossen. Dat betekent dat je maandlasten steeds lager worden, omdat het bedrag waarover je rente betaalt steeds kleiner wordt. Bij een lineaire hypotheek is de bruto maandlast in het begin hoog, maar je lost snel af, omdat je steeds minder rente gaat betalen. Als je rente aftrekbaar is, dan wordt de rente die je mag aftrekken van de belasting uiteraard steeds lager, omdat je elke maand minder rente betaalt.

 

 

 

De annuïteitenhypotheek

Bij de annuïteitenhypotheek blijven de bruto maandlasten tijdens de hele looptijd gelijk. In het begin betaal je veel rente en los je weinig af. Als de rente aftrekbaar is, zijn je netto maandlasten in het begin daarom het laagst. Doordat je steeds meer aflost, wordt het rentedeel steeds kleiner, en het aflossingsdeel steeds groter. Omdat het rentedeel steeds kleiner wordt, stijgen de netto maandlasten.