Hypotheekrente stijgt vanwege de coronacrisis

 

De onzekerheid op de financiële markten over de gevolgen van de coronacrisis is voor veel huizenkopers en -bezitters aanleiding om juist nu een hypotheek af- of over te sluiten. Nu de almaar dalende rentetarieven de bodem bereikt lijken te hebben – en weer beginnen te stijgen – kiezen zij eieren voor hun geld.

 

De aanhoudende onzekerheid op de financiële markten over de gevolgen van de coronacrisis zorgt voor een stijging van de hypotheekrente, met uitschieters tot 0,75 procentpunt. Bij hypotheken met NHG zijn het vooral banken die tot aanzienlijke renteverhogingen zijn overgegaan. Het is voor banken namelijk duurder geworden om geld in te kopen op de kapitaalmarkt, en daardoor zijn zij genoodzaakt de rentes te verhogen als zij het geld weer uitlenen.

Ruim de helft van de huizenkopers heeft sinds de coronacrisis is begonnen voorkeur voor een hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar. Ook een hypotheek met een 30-jaars rente is erg populair; de keuze voor deze rente steeg in mei met 14% ten opzichte van de twee maanden ervoor.

 

Niet alleen rente van belang

 

De hypotheekrente was voor het uitbreken van de coronacrisis historisch laag. De impact van de renteverhogingen is daarom nog klein. (Zo scheelt een verhoging van 0,3 procentpunt bij een hypotheek van €325.000 en een rentevaste periode van 20 jaar netto €20 per maand.) Om deze reden is het verstandig om ook andere factoren en voorwaarden mee te wegen als je overweegt een hypotheek af te sluiten.

Dat huizenkopers juist nu voor zekerheid kiezen is te begrijpen, maar wij adviseren hen zich niet blind te staren op de hypotheekrente. Bij het sluiten van een hypotheek is niet alleen de rente van belang, maar spelen óók de hypotheekvoorwaarden een rol. Zoals de vraag of er sprake is van een verhuisregeling, en welk percentage boetevrij afgelost mag worden. Ook de kwaliteit van de dienstverlening, bij het afsluiten en tijdens de looptijd van een hypotheek, is belangrijk. Dat is vooral merkbaar wanneer er sprake is van mutaties, zoals rentemiddeling of een stijging van de waarde van je huis.

 

 

Neem contact met ons op als je vragen hebt over het af- of oversluiten van een hypotheek tijdens deze crisis.