Langere wachttijden bij hypotheekverstrekkers

 

 

Hypotheekverstrekkers doen de laatste maanden een stuk langer over het goedkeuren van hypotheekaanvragen. Dat zorgt voor stress bij huizenkopers, omdat verkoopmakelaars meestal met deadlines werken.

 

Voor de coronacrisis duurde het gemiddeld twee werkdagen voordat een bank een hypotheekaanvraag goedkeurde. Nu duurt het gemiddeld zeven werkdagen, met uitschieters naar veertien werkdagen. Hier zijn twee redenen voor. Ten eerste hebben hypotheekverstrekkers het drukker omdat het aantal hypotheekaanvragen sinds het begin van de coronacrisis explosief is gestegen. Daarnaast zijn hypotheekverstrekkers strenger geworden bij het controleren van hypotheekaanvragen.

 

Het feit dat het langer duurt om de financiering rond te krijgen, levert problemen op bij huizenkopers. Verkoopmakelaars werken meestal met deadlines, en het is steeds vaker moeilijk die te halen. Zo kan het zijn dat de koop van je huis niet doorgaat door de langere wachttijden bij hypotheekverstrekkers.

 

Aan de wachttijden kan je als koper niks veranderen, maar je kan het aanvraagproces wel zo efficiënt en snel mogelijk laten verlopen. Als je ervoor zorgt dat alle nodige documenten in orde zijn en zo snel mogelijk worden aangeleverd, kan de hypotheekverstrekker je aanvraag sneller verwerken. Daarnaast raden wij onze klanten aan de langere wachttijden te bespreken met de verkopers en hun makelaar. Vraag om extra tijd voor de ontbindende voorwaarden, en om een flexibele transportdatum.