Tips om te besparen op je scheiding (en wat je juist niet moet doen)

 

 

De mediator, advocaat, griffierechten… De kosten van een scheiding kunnen aardig oplopen. Er zijn zeker manieren waarop je de scheidingskosten kunt verlagen. Maar ook hiervoor geldt: if you pay peanuts, you get monkeys. Wees dus kritisch op de onderdelen waar je op wilt besparen.

 

Het gebeurt met regelmaat: scheidende partners die onderling afspraken maken met het idee dat alles dan alleen nog op papier gezet hoeft te worden. Kostenbesparend dus. Eenmaal aan tafel bij de financieel adviseur of mediator blijkt dat de afspraken toch niet zo slim waren of dat er onderdelen ontbreken of juridisch niet houdbaar zijn. In plaats van te hebben bespaard op het voortraject moeten de onderhandelingen opnieuw worden gestart. Nietsdoen zou namelijk financieel nadeel in de toekomst betekenen. 

 

Enkele veel voorkomende valkuilen:

  • co-ouderschap zonder een gelijke verdeling van de zorg (bijvoorbeeld omdat dat gunstig zou zijn voor de toeslagen); 
  • afspraken over de woning en het uitkopen van de ex-partner, zonder dat rekening is gehouden met verdeling van de overwaarde en de draaglast van de volledige hypotheek; 
  • afzien van alimentatie terwijl er wel een groot inkomensverschil is; 
  • afzien van pensioenaanspraak;  
  • verdeling van erfenis terwijl die erfenis ‘onder uitsluiting’ is verkregen. 

 

Besparen met behulp van een RFEA-adviseur


Een adviseur met het RFEA-keurmerk kan samen met jou bekijken hoe je de scheiding zo kostenefficiënt mogelijk kunt afhandelen. De Mediator van De Adviseurs kan je daarbij helpen. Hij is een financieel en fiscaal specialist en weet van welke regelingen je gebruik kunt maken. Waar je aan moet denken omtrent je pensioen, hypotheek en alimentatie. En hoe je aanspraak maakt op toeslagen en subsidies. 

Bekijk dus samen met de RFEA Mediator van De Adviseurs of er besparingsmogelijkheden zijn. De grootste besparing: de advocaatkosten. Deze heb je niet meer nodig. Alles wordt door De Adviseurs geregeld. Zo betalen de kosten van De Adviseurs zich voor een deel weer terug!

 

Zo maak je de scheiding op verantwoorde wijze goedkoper:

  • Vaste prijs; je kunt bij ons ook kiezen voor een all-in prijs.
  • Een Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA) is een financieel expert en zal ervoor zorgen dat je nu en in de toekomst op financieel en fiscaal gebied alles goed geregeld hebt.
  • Spreek je rechtsbijstandsverzekering aan. Als je verzekerd bent, kun je een deel van de kosten mogelijk via de rechtsbijstandsverzekering declareren.
  • Vraag subsidie aan. Afhankelijk van je inkomen kun je aanspraak maken op gesubsidieerde mediation of rechtsbijstand.